Polecamy                

karta aktualna od  maja 2021                                                                                 

Zaklepka ze zsiadłego mleka                                13,-                                                                                                                     
Szczawiowa z jajem                                               13,- 
Placki ziemniaczane ze śmietaną                        16,-           
Pierogi z owocami                                                   16,-

akcent

Przekąski zimne

Deska mięs po wiejsku – mięsa wędzone w naszej wędzarni, marynaty                                                         20,-
Sałata z kurczakiem i sosem winegret – marchewką, czerwoną cebulą, pomidorem, kukurydzą             18,-
Sałata z białym serem i sosem czosnkowym – papryką, cebulą, ogórkiem, oliwkami                                 18,-  
Śledź w oleju z cebulką                                 10,-

akcent

Zupy

Rosół z makaronem domowym                13,-
Czernina z golcami          14,-
Zupa z leśnych grzybów, z łazankami          14,-
Żur warmiński z białą kiełbasą                14,-

akcent

Dania z drobiu

Fileciki babuni, talarki, słodka kapusta             28,-
Warmiński filet z kurczaka na miodzie, talarki, żurawina, seler z orzechami               30,-
Kaczka po warmińsku z jabłkiem – pół kaczki, golce warmińskie, kapusta ze śliwką                      46,-

akcent

Warmińskie danie mączno – ziemniaczane

Pierogi z kapustą i grzybami  z cebulką na maśle           20,-
Pierogi z mięsem ze skwarkami                 22,-
Pierogi ruskie z cebulką na maśle             20,-    
Dzyndzałki warmińskie – pierożki z mięsem wołowym i wieprzowym, czosnkiem, z cebulką na maśle           25,-
Pyzy z mięsem i okrasą                28,                                                                                                                                   
Babka ziemniaczana ze skwarkami               19,-                                                               
Golce warmińskie-kluseczki z deseczki z twarogiem i skwarkami (ziemniaczane)       20,-  

Micha Karczmarza – danie na 2 -3 osoby                     92,-
dzyndzałki, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, babka ziemniaczana, pyzy, kapusta kiszona, seler z orzechami

akcent

Dania mięsne

Schab Boryny – tradycyjny panierowany kotlet, ziemniaki, buraczki zasmażane        36,-
Golonka Żniwiarza – ziemniaki, kapusta z grochem, sos chrzanowy                 40,-
Żeberka w kapuście z kminkiem , ziemniaki pieczone                   30,-
Świeżynka z patelni, pieczywo, kapusta kiszona                 30,-
Micha Mnicha – danie na 2-3 osoby                        106,-
karkówka, golonka, filet i udko z kurczaka, żeberka, świeżynka, golce warmińskie, ziemniaki pieczone, kapusta ze śliwką, kapusta z grochem, sos musztardowy i chrzanowy

akcent

Dania z ryb

Okonki mazurskie  prosto z patelni, pieczywo, biała kapusta                      42,-
Sandacz z sosem kurkowym, ziemniaki, biała kapusta             45,-                                                                             
Sielawa
z patelni, pieczywo, surówka z białej kapusty             35,-  

 akcent

Sałatki, surówki

 Słodka biała kapusta                                 8,-
Seler z orzechami                                        8,-
Kiszona kapusta z jabłkiem i majerankiem          8-                                                                                                                  

akcent

 Gorące dodatki do dań

Kapusta ze śliwką                    10,-
Kapusta z grochem i miodem              10,-
Kapusta z kminkiem               10,-
Golce warmińskie – kluseczki z deseczki (ziemniaczane)       10,-               
Ziemniaki smażone                10,-
Talarki                        10,-

akcent

Desery

Naleśniki z twarogiem i sosem czekoladowym           13,-
Szarlotka              8,-
Szarlotka na ciepło z gałką lodu        13,-
Sernik                   9,-
Deser lodowy                 16,-