Polecamy
karta aktualna od maja 2024 roku
Szczawiowa z jajem i młodymi ziemniakami 25,-
Zaklepka ze zsiadłego mleka z młodymi ziemniakami
i okrasą 25,-
Kluski leniwe z masłem i bułką tartą 22 ,-
Placki ziemniaczane z polędwiczką i warzywami 37 ,-
Leberka ( wątróbka drobiowa) z ziemniakami i mizerią 36,- Pączusie z musem truskawkowym 26,-
Przekąski zimne
Sałata z kurczakiem i sosem winegret – marchewką, czerwoną cebulą, pomidorem, kukurydzą 28 ,-
Sałata z białym serem i sosem czosnkowym – papryką, cebulą, ogórkiem, oliwkami 28 ,-
Śledź w oleju z cebulką 15 ,-
Ryba w zalewie octowej 18 ,-
Zupy
Rosół z makaronem domowym 22 ,-
Czernina z golcami 24 ,-
Zupa z leśnych grzybów, z łazankami 24 ,-
Żur warmiński z białą kiełbasą 24 ,-
Dania z drobiu
Fileciki babuni, talarki, marchewka z jabłkiem 38 ,-
Warmiński filet z kurczaka na miodzie, talarki, żurawina, seler z orzechami 42 ,-
Kaczka po warmińsku z jabłkiem – pół kaczki, golce warmińskie, kapusta ze śliwką 65 ,-
Warmińskie danie mączno – ziemniaczane
Pierogi z kapustą i grzybami z cebulką na maśle 30 ,-
Pierogi z mięsem ze skwarkami 32 ,-
Pierogi ukraińskie z cebulką na maśle 30 ,-
Dzyndzałki warmińskie – pierożki z mięsem wołowym i wieprzowym, czosnkiem, z cebulką na maśle 36 ,-
Pyzy z mięsem i okrasą 40,-
Babka ziemniaczana ze skwarkami 30,-
Golce warmińskie-kluseczki z deseczki z twarogiem i skwarkami (ziemniaczane) 28,-
Micha Karczmarza – danie na 2 -3 osoby 140,-
dzyndzałki, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ukraińskie, babka ziemniaczana, pyzy, kapusta kiszona, seler z orzechami
Dania mięsne
Schab Boryny – tradycyjny panierowany kotlet, ziemniaki, buraczki zasmażane 52 ,-
Golonka Żniwiarza – ziemniaki, kapusta z grochem, sos chrzanowy 52 ,-
Żeberka w kapuście z kminkiem , ziemniaki pieczone 48 ,-
Świeżynka z patelni, pieczywo, kapusta kiszona 42 ,-
Micha Mnicha – danie na 2-3 osoby 146 ,-
karkówka, golonka, filet i udko z kurczaka, żeberka, świeżynka, golce warmińskie, ziemniaki pieczone, kapusta ze śliwką, kapusta z grochem, sos musztardowy i chrzanowy
Dania z ryb
Okonki mazurskie prosto z patelni, pieczywo, biała kapusta 60 ,-
Sandacz z sosem kurkowym, ziemniaki, biała kapusta 62 ,-
Pstrąg z patelni z sosem Jana, ziemniaki, surówka z białej kapusty 55,-
Sałatki, surówki
Słodka biała kapusta 12,-
Seler z orzechami 12,-
Kiszona kapusta z jabłkiem i majerankiem 12,-
Gorące dodatki do dań
Kapusta ze śliwką 15 ,-
Kapusta z grochem i miodem 15 ,-
Kapusta z kminkiem 15 ,-
Golce warmińskie – kluseczki z deseczki (ziemniaczane) 18 ,-
Ziemniaki smażone 15 ,-
Talarki 15 ,-
Desery
Naleśniki z twarogiem i sosem czekoladowym 22 ,-
Jabłecznik 16 ,-
Szarlotka na ciepło z gałką lodu 24 ,-
Sernik 18,-
Deser lodowy 28 ,-