Polecamy              

karta aktualna od  maja 2024 roku

Szczawiowa z jajem i młodymi ziemniakami                      25,-

Zaklepka ze zsiadłego mleka z młodymi ziemniakami

i okrasą                                                                              25,-

Kluski leniwe z masłem i bułką tartą                                  22 ,-

Placki ziemniaczane z polędwiczką i warzywami               37 ,-     

Leberka ( wątróbka drobiowa) z ziemniakami i mizerią      36,-                                                                                                                                                                                           Pączusie z musem truskawkowym                                    26,-

akcent

Przekąski zimne

Sałata z kurczakiem i sosem winegret – marchewką, czerwoną cebulą, pomidorem, kukurydzą                       28 ,-
Sałata z białym serem i sosem czosnkowym – papryką, cebulą, ogórkiem, oliwkami                                        28 ,-
Śledź w oleju z cebulką                                                                                                                            15 ,-
Ryba w zalewie octowej                                                                                                                           18 ,-

akcent

Zupy

Rosół z makaronem domowym               22 ,-
Czernina z golcami                                 24 ,-
Zupa z leśnych grzybów, z łazankami     24 ,-
Żur warmiński z białą kiełbasą               24 ,-

akcent

Dania z drobiu

Fileciki babuni, talarki, marchewka z jabłkiem                                                                               38 ,-               
Warmiński filet z kurczaka na miodzie, talarki, żurawina, seler z orzechami                                 42 ,-
Kaczka po warmińsku z jabłkiem – pół kaczki, golce warmińskie, kapusta ze śliwką                     65 ,-                                                                                                                             

akcent

Warmińskie danie mączno – ziemniaczane

Pierogi z kapustą i grzybami  z cebulką na maśle                                   30 ,-
Pierogi z mięsem ze skwarkami                                                              32 ,-
Pierogi ukraińskie z cebulką na maśle                                                    30 ,-    
Dzyndzałki warmińskie – pierożki z mięsem wołowym i wieprzowym, czosnkiem, z cebulką na maśle          36 ,-
Pyzy z mięsem i okrasą                                                                          40,-
Babka ziemniaczana ze skwarkami                                                        30,-
Golce warmińskie-kluseczki z deseczki z twarogiem i skwarkami (ziemniaczane)       28,-  

Micha Karczmarza – danie na 2 -3 osoby                                                140,-
dzyndzałki, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ukraińskie, babka ziemniaczana, pyzy, kapusta kiszona, seler z orzechami

akcent

Dania mięsne

Schab Boryny – tradycyjny panierowany kotlet, ziemniaki, buraczki zasmażane       52 ,-
Golonka Żniwiarza – ziemniaki, kapusta z grochem, sos chrzanowy                         52 ,-
Żeberka w kapuście z kminkiem , ziemniaki pieczone                                              48 ,-
Świeżynka z patelni, pieczywo, kapusta kiszona                                                      42 ,-
Micha Mnicha – danie na 2-3 osoby                                                                      146 ,-
karkówka, golonka, filet i udko z kurczaka, żeberka, świeżynka, golce warmińskie, ziemniaki pieczone, kapusta ze śliwką, kapusta z grochem, sos musztardowy i chrzanowy

akcent

Dania z ryb

Okonki mazurskie prosto z patelni, pieczywo, biała kapusta                     60 ,-
Sandacz z sosem kurkowym, ziemniaki, biała kapusta                             62 ,-
Pstrąg z patelni z sosem Jana, ziemniaki,  surówka z białej kapusty         55,-  

 akcent

Sałatki, surówki

Słodka biała kapusta                                        12,-
Seler z orzechami                                             12,-
Kiszona kapusta z jabłkiem i majerankiem      12,-                                                                                                                

akcent

 Gorące dodatki do dań

Kapusta ze śliwką                               15 ,-
Kapusta z grochem i miodem             15 ,-
Kapusta z kminkiem                           15 ,-
Golce warmińskie – kluseczki z deseczki (ziemniaczane)     18 ,-               
Ziemniaki smażone                            15 ,-
Talarki                                               15 ,-

akcent

Desery

Naleśniki z twarogiem i sosem czekoladowym       22 ,-
Jabłecznik                                                              16 ,-
Szarlotka na ciepło z gałką lodu                            24 ,-
Sernik                                                                    18,-
Deser lodowy                                                        28 ,-