W sercu Gietrzwałdu u stóp Kościoła restauracja inna niż wszystkie –
Karczma Warmińska słynąca ze swojego nieprzeciętnego klimatu. Pieczołowicie odtworzone wnętrze Karczmy sąsiaduje z rozległym dziedzińcem o charakterystycznej dla przełomu wieków regionalnej architekturze. Posiada bogatą kolekcję zabytkowych przedmiotów używanych w przeszłości na wsi. Wszystko co dawno już zanikło, pielęgnowane jest w Karczmie, z wielką dbałością o szczegóły, gdzie każdy przedmiot ma warmińską duszę.
Karczma Warmińska to kultura i tradycja wszystkich kultur, które tworzą dzisiejszy obraz naszego regionu. Dzisiejsza Warmia to produkt setek lat burzliwej historii tych ziem, gdzie swoje odbicie znalazło w bardzo bogatej i różnorodnej tradycji kulinarnej.
Od 2006 roku Karczma należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle i używa wspólnego logo tworząc w ten sposób sieć regionalnych producentów. Restauracja odgrywa ogromną rolę w promocji regionu jako produkt regionalny, który świadczy usługi w sposób nieprzemysłowy , przyjazny dla środowiska i tworzy dania z surowców naturalnych dostępnych w tym regionie, które kuszą , zachwycają i przyciągają rzesze turystów.
Karczma uczestniczy w wielu festynach kulinarnych organizowanych w regionie, oraz organizuje jarmarki przedświąteczne.
Ostatnie osiągnięcia:
– zwycięstwo w konkursie kulinarnym „ Na najlepszy domowy rosół” i „ Na najlepszą potrawę z kaczki”-
Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego w Nidzicy.
– I miejsce na najlepsze placki ziemniaczane – Regionalny Dzień Placków Ziemniaczanych w Ostródzie.
– II miejsce za przygotowanie „ Zupy z leśnych grzybów z łazankami, oraz potrawę z sarny z grzybami”-
Festiwal Runa Leśnego – Pisz.