…majówka w Karczmie

Serdecznie zapraszamy na dania regionalne w majówkowe popołudnia…. Restauracja czynna od 11 00-22 00 codziennie.  W porze obiadowej spędzony czas w Karczmie umili muzyka na żywo. ... Czytaj więcej

2019 rokiem Stanisława Moniuszko

2019 rokiem Stanisława Moniuszki200. rocznica urodzin Stanisława Moniuszki – wybitnego kompozytora, dyrygenta, organisty, pedagoga, dyrektora Teatru Wielkiego w Warszawie, twórcy polskiej opery narodowej.Dorobek kompozytorski Stanisława Moniuszki, składający się z oper, pieśni, kantat, utworów religijnych, symfonicznych, kameralnych i solowych, a także operetek, baletów i muzyki do dramatów, imponuje różnorodnością, bogactwem melodycznym i głębokim zakorzenieniem w narodowej tradycji muzycznej. Jego twórczość operowa i pieśniarska stanowi trzon polskiego repertuaru wokalnego i niejednokrotnie jest osią zainteresowań artystycznych najwybitniejszych polskich śpiewaków.Kompozytor w swej twórczości chętnie sięgał do elementów folkloru i ludowych obyczajów. Nadawanie utworom lokalnego kolorytu poprzez odwoływanie się w nich do tradycji i muzyki ludowej wpłynęło na popularność zakładanych ówcześnie tzw. szkół narodowych, czyli grup kompozytorów jednej narodowości tworzących muzykę opartą na elementach własnej kultury – tradycyjnych melodiach, rytmach tańców narodowych i z tekstem w języku ojczystym.Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie składa hołd dla tak wybitnej postaci, cieszymy się z ustanowienia roku moniuszkowskiego, jako Polacy potrzebujemy inspiracji ze sfery szeroko pojętego piękna. Nie na darmo powiada się, że muzyka łagodzi obyczaje. Stanisław Moniuszko propagował idee jednania się, bratania ze sobą różnych warstw i kultur. Wyraźnie zafascynowany był ideą wspólnoty, w której jest miejsce dla różnorodności. Wspólnoty opartej na wartościach z których naczelną rolę odgrywają miłość i piękno. „Moniuszko menu”:Pieczeń z dzika po włościańsku kasza jęczmienna, buraczki zasmażane      150/150/150g                  42 ,-Kaczka z jabłkami, kluski ziemniaczane, kapusta zasmażana ze śliwką       300/120/120g                 ... Czytaj więcej

dołącz do nas…proponujemy pracę na stanowisku ” Kucharz zmianowy”

Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie zatrudni osobę na stanowisku kucharz zmianowy.Wymagania:– doświadczenie na podanym stanowisku– umiejętność pracy w zespole– dyspozycyjność– dobra organizacja pracy– aktualna książeczka zdrowiaOferujemy:– bezpłatne szkolenie– umowę o pracę – możliwość zdobycia ciekawego doświadczenia zawodowego– stabilność zatrudnienia Serdecznie... Czytaj więcej

pracuj z nami, proponujemy pracę na stanowisku „kelner”

   Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie zatrudni kelnera.Szukamy osób zaangażowanych, lubiących pracę w ruchu i z ludźmi.Wymagane:– umiejętność pracy w zespole– dyspozycyjność– komunikatywność i uśmiech na twarzy-aktualna książeczka zdrowiaOferujemy:– bezpłatne szkolenie – umowę o pracę– możliwość zdobycia ciekawego doświadczenia zawodowego– stabilność zatrudnienia Dołącz do nas, osoby zainteresowane proszę o przesłanie... Czytaj więcej

…mięsa na talerzach nie widywano zbyt często, ale ryby Warmiacy jadali na okrągło…

…ryby smażono, pieczono w glinie lub marynowano w słojach oraz gotowano zupy… Najstarszym sposobem konserwacji było solenie. Solono w glinianych garnkach i przechowywano w piwnicach nawet i pół roku. W każdej wsi były wędzarnie, wędzono głównie węgorze, sieje i sielawy. Gorąco polecamy Półmisek warmińskiego rybaka – danie dla dwóch osób, filety z sandacza, okonia, pstrąga podane z warzywami z grilla, papryką, cukinią, cebulą i... Czytaj więcej

zachęcamy do zakupu potraw wielkanocnych

Zachęcamy Państwa do zakupu naszych własnych wyrobów świątecznych… Polecamy wędzonki, mięsa pieczyste, pasztety, żur warmiński i inne zupy, potrawy drobiowe oraz własne wypieki ciast… wielkanoc zamówienie 2018... Czytaj więcej

Żur warmiński na święta wielkanocne

Potrzebne produkty: woda, zakwas, chrzan, czosnek, śmietana 30%, majeranek, liść laurowy, ziele ang., sól i pieprz,   biała kiełbasa i zwyczajna kiełbasa… Gar wody , gotujemy w nim białą kiełbasę, kroimy i wrzucamy ponownie do gara, drugą kiełbasę pokrojoną w paski obsmażamy na patelni i wrzucamy do gara. Dodajemy przyprawy, zakwas, chrzan, czosnek do smaku i zabielamy śmietaną 30%. Serdecznie zapraszamy na żur warmiński Szefa kuchni….  ... Czytaj więcej

….zapraszamy na gęsinę…..11-12 listopada…

Gęsina na św. Marcina 11 -12 listopada 2017 … z przyjemnością promujemy gęsinę jako znakomity surowiec do przyrządzania smacznych i zdrowych dań oraz przywracamy tradycję spożywania gęsiego mięsa na świętego Marcina w dniu Narodowego Święta Niepodległości. …serdecznie zapraszamy do wspólnego biesiadowania, Szef kuchni przygotuje dla Państwa dania z gęsiny,oraz dzieli się wiedzą kulinarną.Polecamy: Pasztet z gęsi ze śliwką 8 zł Krupnik na gęsich szyjach 12 zł Czernina z kluskami 12 zł Pierś gęsia z musem gruszkowym 42 zł z kaszą jęczmienną i modrą kapustą Udo gęsie pieczone na śliwce 42 zł z kopytkami i buraczkami Jesienne popołudnie w Karczmie Warmińskiej radośnie, ciepło i rodzinnie umili muzyka na... Czytaj więcej

Konkurs….”Rodzinka w Karczmie”

Konkurs „Rodzinka w Karczmie”: Zrób zdjęcie i wygraj obiad dla rodzinki w Karczmie Warmińskiej!   Odwiedzasz Karczmę ze swoją rodziną? Czas się pochwalić! Zrób ciekawe, zabawne, uśmiechnięte zdjęcie swojej Rodzince podczas pobytu w Karczmie. Prześlij je do nas w wiadomości prywatnej, polub i udostępnij post konkursowy wpisując w komentarzu „Mniam!”, zaproś znajomych i wygraj obiad dla swojej Rodzinki w Karczmie! Zapoznaj się z regulaminem konkursu. Konkurs trwa do 08.12. 2017r. Czas start!    Regulamin do... Czytaj więcej