Polecamy              

karta aktualna od  października 2023

Flaki karczmiane z chlebem                                                26,-
Kluski leniwe z masłem i bułką tartą                                  22 ,-
Placki ziemniaczane z polędwiczką i warzywami               37 ,-     

Leberka ( wątróbka drobiowa) z ziemniakami i mizerią      36,-
Pierogi z twarogiem                                                  25 ,-                                                                                                                                                                                                P
ączusie z musem truskawkowym                             26,-

akcent

Przekąski zimne

Sałata z kurczakiem i sosem winegret – marchewką, czerwoną cebulą, pomidorem, kukurydzą                       26 ,-
Sałata z białym serem i sosem czosnkowym – papryką, cebulą, ogórkiem, oliwkami                                        26 ,-
Śledź w oleju z cebulką                                                                                                                            14 ,-
Ryba w zalewie octowej                                                                                                                           17 ,-

akcent

Zupy

Rosół z makaronem domowym               20 ,-
Czernina z golcami                                 20 ,-
Zupa z leśnych grzybów, z łazankami     22 ,-
Żur warmiński z białą kiełbasą               22 ,-

akcent

Dania z drobiu

Fileciki babuni, talarki, marchewka z jabłkiem                                                                               36 ,-               
Warmiński filet z kurczaka na miodzie, talarki, żurawina, seler z orzechami                                 40 ,-
Kaczka po warmińsku z jabłkiem – pół kaczki, golce warmińskie, kapusta ze śliwką                     60 ,-                                                                                                                             

akcent

Warmińskie danie mączno – ziemniaczane

Pierogi z kapustą i grzybami  z cebulką na maśle                                   28 ,-
Pierogi z mięsem ze skwarkami                                                              30 ,-
Pierogi ukraińskie z cebulką na maśle                                                    26 ,-    
Dzyndzałki warmińskie – pierożki z mięsem wołowym i wieprzowym, czosnkiem, z cebulką na maśle          34 ,-
Pyzy z mięsem i okrasą                                                                          36 ,-
Babka ziemniaczana ze skwarkami                                                        26,-
Golce warmińskie-kluseczki z deseczki z twarogiem i skwarkami (ziemniaczane)       25,-  

Micha Karczmarza – danie na 2 -3 osoby                                                122,-
dzyndzałki, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ukraińskie, babka ziemniaczana, pyzy, kapusta kiszona, seler z orzechami

akcent

Dania mięsne

Schab Boryny – tradycyjny panierowany kotlet, ziemniaki, buraczki zasmażane       48 ,-
Golonka Żniwiarza – ziemniaki, kapusta z grochem, sos chrzanowy                         49 ,-
Żeberka w kapuście z kminkiem , ziemniaki pieczone                                              42 ,-
Świeżynka z patelni, pieczywo, kapusta kiszona                                                      38 ,-
Micha Mnicha – danie na 2-3 osoby                                                                      138 ,-
karkówka, golonka, filet i udko z kurczaka, żeberka, świeżynka, golce warmińskie, ziemniaki pieczone, kapusta ze śliwką, kapusta z grochem, sos musztardowy i chrzanowy

akcent

Dania z ryb

Okonki mazurskie prosto z patelni, pieczywo, biała kapusta                     55 ,-
Sandacz z sosem kurkowym, ziemniaki, biała kapusta                             58 ,-
Pstrąg z patelni z sosem Jana, ziemniaki,  surówka z białej kapusty         50 ,-  

 akcent

Sałatki, surówki

Słodka biała kapusta                                        10,-
Seler z orzechami                                             10,-
Kiszona kapusta z jabłkiem i majerankiem      10,-                                                                                                                

akcent

 Gorące dodatki do dań

Kapusta ze śliwką                               12 ,-
Kapusta z grochem i miodem             12 ,-
Kapusta z kminkiem                           12 ,-
Golce warmińskie – kluseczki z deseczki (ziemniaczane)     12 ,-               
Ziemniaki smażone                            12 ,-
Talarki                                               12 ,-

akcent

Desery

Naleśniki z twarogiem i sosem czekoladowym       18 ,-
Jabłecznik                                                              14 ,-
Szarlotka na ciepło z gałką lodu                            20 ,-
Sernik                                                                    16,-
Deser lodowy                                                        25 ,-